Stop darmkanker!

20/03/2017 - 15:33

"Kennis delen, kan levens redden"

Maart is wereldwijd de internationale maand in de strijd tegen darmkanker. Als symbool hiervoor staat de blue ribbon. Een blauw lintje. Zoals je het roze lintje hebt tegen borstkanker.

In België tellen we jaarlijks 5.000 nieuwe gevallen van (dikke)darmkanker. De verdeling tussen mannen en vrouwen is vrijwel gelijk. Darmkanker is de tweede meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen en de derde meest voorkomende bij mannen. De aandoening komt aanzienlijk meer voor vanaf de leeftijd van 50 jaar. Hoe vroeger men het kwaadaardig gezwel ontdekt, hoe groter de kansen op genezing. Vandaar het belang van opsporing en vroegtijdige diagnose.
Ook in andere geïndustrialiseerde landen blijft de frequentie van darmkanker hoog. Over de hele wereld tellen we jaarlijks 875 000 nieuwe gevallen. In Europa sterven er dagelijks 580 mensen ten gevolge van darmkanker. In Vlaanderen verliezen 5 families per dag een geliefde aan darmkanker.

Enkele cijfers:

  • 1 op 20 mensen wordt getroffen door darmkanker
    Of...
    19 op 20 wordt gespaard van darmkanker

  • 90% van de getroffen personen is ouder dan 50 jaar
    Maar... helaas is 10% jonger dan 50 jaar

  • Jaarlijks zijn er zo'n 8000 NIEUWE gevallen in België

  • In Vlaanderen stervan jaarlijks 2000 mensen aan darmkanker, dit betekent 5 mensen per dag

  • Slechts 20% van de gevallen is erfelijk of familiaal, 80% is dus niet van erfelijke of familiale oorsprong

  • Het duurt 8 tot 10 jaar vooraleer een poliep kan uitgroeien tot effectief darmkanker
    (niet elke poliep groeit nl. uit tot darmkanker)

Als de ziekte vroeg genoeg ontdekt wordt, geneest 95% van de patiënten. Bovendien zal de behandeling ook makkelijker verlopen. Daarom is screening zo belangrijk. Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker maakt gebruik van een test waarmee occult bloed in de stoelgang wordt opgespoord. Dit is bloed dat met het blote oog niet kan worden gezien. Dit noemt men de iFOB-test of immunochemische fecaal occult bloedtest. Dat is momenteel de meest geschikte test voor vroegtijdige opsporing van darmkanker.De doelgroep krijgt in de komende maanden een pakket thuisbezorgd waarin een cilindervormig buisje met een borsteltje zit. Iedereen kan de staalname thuis doen: u gaat met het borsteltje enkele malen door de ontlasting en stopt het vervolgens terug in het buisje.

In 2017 ontvangen mannen en vrouwen die 56, 58, 60, 62, 64, 66, 68, 70, 72 en 74 jaar worden, een uitnodiging met de test. Meestal gebeurt dit rond de periode van de verjaardag. Voor sommige mensen kan dit reeds de tweede of zelfs derde uitnodiging zijn.
Indien men de afgelopen 10 jaren een darmonderzoek heeft laten uitvoeren, wordt men voorlopig niet uitgenodigd. Indien men de afgelopen 2 jaren via de huisarts en een erkend labo zijn stoelgang heeft laten onderzoeken, wordt men ook nog niet uitgenodigd. Dan gebeurt pas na 10 jaren (coloscopie) en na 2 jaren (stoelgangonderzoek)
M.a.w. als jij thuis post ontvangt over het bevolkingsonderzoek tegen darmkanker, gooi dit niet zomaar weg...
Neen, doe mee. Laat jouw stoelgang onderzoeken!

Dr. Luc Colemont, maag- en darmspecialist, is de stuwende kracht achter de VZW "Stop Darmkanker", hieronder ziet u een interview met hem.
Heeft u verder nog vragen of wil u nog meer informatie over darmkanker? Surf dan naar www.stopdarmkanker.be, daar vindt u vast en zeker wat u zoekt!